< - powrót do glównego menu

- KWIATY LECZNICZE -

Wiele kwiatów oprócz walorów dekoracyjnych posiada, dzięki zawartości specyficznych związków biologicznie czynnych, również właściwości lecznicze.
Rośliny ozdobne cieszą oczy paletą barw kwiatów, wydzielając mnóstwo zapachów. Pachnące, kolorowe kwiaty często służą do dekoracji potraw, zwłaszcza surówek, sałatek, zup, sosów i deserów,

Do roślin ozdobnych, których kwiaty mają zastosowanie w fitoterapii lub jako kwiaty jadalne można zaliczyć: nagietek lekarski, nasturcję ogrodową, bratek ogrodowy, fiołek pachnący, pysznogłówkę dwoistą, malwę czarną, jeżówkę purpurową, cukinię, szczypiorek, szczypiorek czosnkowy, rumianek zwyczajny, goździk ogrodowy, stokrotkę, mieczyk, aksamitkę wzniesioną, róże, szałwię i wiele innych.

Kwiaty czarnego bzu osiągają wielkość talerzyków deserowych. Wyjątkowo pięknie pachną, mają też wiele substancji odżywczych. Sprawdź, kiedy i jak zbierać kwiaty bzu czarnego, jakie mają wartości odżywcze i jak je przechowywać i przetwarzać, by nie straciły cennych składników.
Jarzębina ceniona jest za dużą zawartość witaminy C, kwasów organicznych i antocyjanów. Stosowana jest w leczeniu chorób nerek i wątroby. Potwierdzone jest jej działanie przeciwzapalne. Zobacz, jak przygotować wywar z jarzębiny i przy jakich dolegliwościach go stosować.
Napar z czarnego bzu najczęściej stosowany jest przy przeziębieniach i problemach trawiennych. Warto wiedzieć, że czarny bez działa też oczyszczająco i pielęgnująco, dlatego tak chętnie wykorzystywany jest w kosmetyce. Chociaż prawie wszystkie części czarnego bzu zawierają cenne dla lecznictwa i kosmetyki aktywne biologicznie związki, wykorzystuje się głównie jego kwiaty i owoce, w nich bowiem ich stężenie jest największe.
Nagietek przywędrował do nas z obszaru Morza Śródziemnego i dobrze się poczuł w naszym klimacie. Charakteryzuje się wszechstronnym działaniem leczniczym: leczy stany zapalne, przyspiesza gojenie się ran, wspomaga watrobę. Jego intensywnie pomarańczowe kwiaty są wysoko cenione w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Można je również wykorzystywać w kuchni.
Wszystkie kwiaty są piękne, ale niektóre z nich można wykorzystać do celów kulinarnych. Nadają potrawom niezwykły aromat i efektowny wygląd. Wśród kwiatów są również takie, które mają korzystny wpływ na zdrowie.
Syrop z mniszka lekarskiego ma m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu. Dzięki zawartości wielu cennych witamin i minerałów może być stosowany także w celu leczenia dolegliwości żołądkowych czy infekcji skórnych. Sprawdź przepis na pyszny syrop miodowy z mniszka lekarskiego i przekonaj się o jego wyjątkowych właściwościach.  
Czarny bez nie tylko zwalczy gorączkę i złagodzi kaszel, ale dodatkowo dzięki dużej ilości witamin i soli mineralnych wzmocni organizm, który szybciej upora się z infekcją. Najsilniejsze właściwości lecznicze mają kwiaty i owoce bzu czarnego. Jak działa czarny bez? Kiedy go zbierać i jak przetwarzać? Przepisy na sok i odwar z czarnego bzu.
Wiele smacznych i zdrowych roślin jadalnych można znaleźć pośród pospolitego zielska, polnych i niektórych ogrodowych kwiatów. Dzikie rośliny jadalne potrafią zamienić stół w pachnącą łąkę, a zwykłą potrawę w wykwintne danie. Mają przy tym właściwości lecznicze. Spróbuj nagietka, bratka, pokrzywy czy mleczy.